Mag u als werkgever de ziekmelding van een werknemer weigeren?


Wat te doen als een werknemer zich ziek meldt:
Als de werknemer zich ziek meldt, conform de daarvoor toepasselijke regels binnen het bedrijf, dient u als werkgever de ziekmelding te accepteren.

Wat te doen als u als werkgever twijfelt of de werknemer wel ziek is: Wie bepaalt of de werknemer wel of niet ziek is?
Ongeacht de reden die aan uw twijfel ten grondslag ligt, bent u als werkgever gehouden om een bedrijfsarts / arboarts (hierna: bedrijfsarts) in te schakelen. Of een werknemer ziek is, wordt bepaald door de bedrijfsarts en niet door de werknemer zelf of door de eigen huisarts / specialist van de werknemer.
De bedrijfsarts kan bepalen of uw werknemer ziek is en in staat is om werkzaamheden te verrichten. Met andere woorden: het oordeel over de mogelijkheid of een werknemer eigen of aangepast werk kan uitvoeren, is voorbehouden aan de bedrijfsarts.
Indien u en / of de werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts kan er dan bij het UWV een deskundigenoordeel worden gevraagd? Ja.

Mag bij twijfel of er sprake is van ziekte de loonbetaling worden opgeschort / gestaakt?
Werkgever pas hiermee op! Gelet op het feit dat alleen de bedrijfsarts kan en mag bepalen of er sprake is van ziekte, dient u af te gaan op zijn/haar oordeel. Als u besluit het loon niet te betalen en de bedrijfsarts komt tot het oordeel dat de werknemer ziek is, heeft de werknemer recht op loon.
Een rechter zal in een dergelijke situatie de loonvordering van de werknemer toewijzen. De vordering zal tevens worden verhoogd met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.
Het is heel belangrijk dat u als werkgever op een juiste wijze met een ziekmelding omgaat. Alvorens u tot het besluit overgaat om het loon op te schorten / te staken, doet u er verstandig aan om advies te vragen bij Advocatenkantoor Bloem.

Uitzendkracht en ziekte

Hoge Raad: uitzendovereenkomst eindigt niet zonder meer bij ziekte van de uitzendkracht

Lees verder