Bedrijfseconomisch ontslag

Ontslag om bedrijfseconomische redenen is een veel voorkomende vorm van ontslag die te maken heeft met noodzakelijke veranderingen binnen een bedrijf. Hierbij gaat het vaak om de financiële positie van het bedrijf. Dit ontslag staat los van het functioneren van een werknemer.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen komt in de volgende situaties voor:

technologische veranderingen, zoals automatisering waardoor minder werknemers nodig zijn.
beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten.
bedrijfsreorganisatie of bedrijfsorganisatorische redenen.
structureel minder werk binnen het bedrijf.
slechte financiële situatie van het bedrijf.
bedrijfsverhuizing.

Kortom, diverse redenen kunnen voor een werkgever aanleiding zijn om een werknemer te ontslaan op bedrijfseconomische redenen.

Ontslagvergunning

De werkgever kan alleen tot ontslag wegens bedrijfseconomische redenen over gaan door toestemming te vragen aan het UWV. De werkgever dient een ontslagvergunning goed te onderbouwen met de benodigde stukken. De kans is groot dat het UWV de vergunning verleent als de werkgever duidelijk kan aantonen dat de aangegeven reden plausibel is. Een werknemer wordt in de gelegenheid gesteld verweer te voeren. Het UWV toetst de reden van de ontslagaanvraag marginaal, dat wil zeggen dat UWV beoordeelt of het ontslag redelijk is en proportioneel. Het UWV mag niet op de stoel van de werkgever zitten. Ieder bedrijf mag zelf bepalen hoe zij haar organisatie wil inkleden.

Het meest voorkomende verweer van een werknemer is of het afspiegelingsbeginsel wel goed is toegepast. De werkgever mag namelijk niet zomaar zelf kiezen wie eruit moet, daar zijn hele specifieke regels voor. Mocht het ontslag tot worden goedgekeurd, dan is de werkgever nog wel altijd verplicht een transitievergoeding te betalen.

Uitzendkracht en ziekte

Hoge Raad: uitzendovereenkomst eindigt niet zonder meer bij ziekte van de uitzendkracht

Lees verder