Aanzeggen per Whatsapp?

Per 1 januari 2015 zijn de eerste onderdelen van de WWZ in werking getreden. Een van die onderdelen is de aanzegverplichting. Uit de eerst verschenen jurisprudentie blijkt dat de toepassing van de aanzegverplichting tot enige discussie kan leiden. Thans is er een uitspraak verschenen omtrent het schriftelijkheidsvereiste.

Schriftelijkheidsvereiste:
Eén maand voor het einde van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, van 6 maanden of langer, moet voor het einde van rechtswege worden aangegeven of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Als de arbeidsovereenkomst wordt verlengd dient tevens te worden aangegeven onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst wordt verlengd. De wetgever heeft bepaald dat de werkgever de werknemer hierover schriftelijk dient te informeren. De kantonrechter in Rotterdam heeft al geoordeeld dat mondeling aanzeggen niet is niet toegestaan.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam d.d. 10 juni 2015
Wat verstaan we onder schriftelijk?
De werkgever heeft werknemer op 3 maart 2015 aangegeven de arbeidsovereenkomst te willen ontbinden of een ontslagvergunning bij het UWV te zullen aanvragen. De kantoorrechter oordeelt dat de werknemer uit het betreffende Whatsapp-bericht kon afleiden dat de werkgever de arbeidsovereenkomst niet zou gaan verlengen na 30 april 2015. De bewijslast rust bij de werkgever. De werkgever moet bewijzen dat de ‘schriftelijke’ mededeling de werknemer heeft bereikt. In deze zaak heeft de werknemer op het Whatsapp-bericht gereageerd, zodat ervan kan worden uitgegaan dat het bericht de werknemer heeft bereikt. Daarmee kon werknemer geen beroep meer doen op het feit dat de aanzegging die tevens per (gewone) post was verstuurd niet door de werknemer was ontvangen. De vordering tot betaling van een vergoeding op grond van het niet nakomen van de aanzegplicht van artikel 7:668 lid 3 BW is door de kantonrechter afgewezen.

Uit de toelichting bij het wetsartikel blijkt dat de aanzegging eventueel middels een standaard e-mailbericht kan. Ik raad werkgevers echter aan om de aanzegging per brief, bij voorkeur aangetekend, te versturen (i.v.m. bewijslast). Mocht de aanzegging toch per e-mail worden verzonden, is het aan te bevelen om een ontvangstbevestiging van de werknemer vragen. De aanzegging dient er toe de werknemer tijdig en duidelijk te informeren.

Ik verwacht dat er nog meer uitspraken zullen gaan komen over de vraag middels welk communicatiemiddel is voldaan aan de aanzegverplichting en op welke wijze de werkgever aan zijn bewijslast heeft voldaan en kan bewijzen dat de mededeling de werknemer heeft bereikt. Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden van de gedane uitspraken.

Conclusie:
De aanzegverplichting is een nieuw begrip en een nieuw onderdeel binnen het arbeidsrecht. Het is blijkbaar nog even wennen. Wilt u als werkgever nu voorkomen dat u een extra maandsalaris moet betalen omdat u de aanzegverplichting niet of niet juist heeft nageleefd, neemt u dan tijdig contact op met advocatenkantoor Bloem (010-261 4041 of gb@advocatenkantoorbloem.nl) voor advies hierover.

Uitzendkracht en ziekte

Hoge Raad: uitzendovereenkomst eindigt niet zonder meer bij ziekte van de uitzendkracht

Lees verder